banner image

ABAP, dé revolutie binnen SAP S/4HANA

Bereid jezelf voor en optimaliseer je skills

 • David Pierre
  David Pierre

Cruciaal bij de overstap naar SAP S/4HANA is het vernieuwde ABAP-programmeermodel dat SAP introduceert. Dit model is gestoeld op de volgende principes:

 • Een overzichtelijke, intuïtieve gebruikservaring met SAP Fiori-apps in plaats van SAP GUI-transacties.
 • Transactietoepassingen en -analytics die de kracht van SAP HANA’s OLTP en OLAP ‘processing’ en ‘columnar store’ databanken combineren.
 • Een herbruikbaar semantisch en virtueel datamodel, gebaseerd op ‘Core Data Services’ (CDS) die de applicaties en de HANA-databank aan elkaar linken.
 • Schier eindeloze uitbreidbaarheid van Fiori UI’s en alle andere SAP S/4HANA functies danzkij ingebedde OData API en API generation.
 • Een nieuwe, baanbrekende ontwikkelaars-IDE voor zowel ABAP (Eclipse) als Fiori (Web IDE), tot de nok gevuld met tools zoals ‘smart templates’, ‘wizards’, ‘code snippets’,…

ABAP verandert fundamenteel. Bereid jezelf, je ontwikkelingsteams en je SAP systeem voor op een knaller van een doorstart met nieuwe technologieën zoals ABAP 7.5, CDS en Fiori (SAPUI5).

Wat te doen wanneer je een overstap naar SAP S/4HANA overweegt

Alles begint bij een kraakheldere visie. Dat verhoogt niet alleen de impact van het project, maar beperkt ook de risico’s. Een gepersonaliseerde SAP S/4HANA code-analyse is een ideale eerste stap:

 • Analyseer en inventariseer de impact van custom code voor jouw SAP S/4HANA-project. Lees onze blog omtrent 'Maatwerkcode migreren naar SAP S/4HANA'
 • Lijst al je custom code objecten op, inclusief hun huidige functie.
 • Definieer de scope van je custom code-migratie: welke objecten moeten blijven?
 • Stel prioriteiten volgens de MoSCoW-principes: verplichte wijzigingen, optionele wijzigingen, functionele innovaties.
 • Maak een schatting van het benodigde budget voor de uiteindelijke lijst van custom code migraties.


Het goede nieuws is:
dit kan volledig op voorhand gedaan worden. Je hoeft nog niet over SAP S/4HANA te beschikken. Wat wel handig kan zijn, is een beetje hulp. 

De Fiori, ABAP, CDS en algemene codeer- en kwaliteitsstandaarden van je team horen bovendien in topconditie te zijn, want SAP S/4HANA combineert alle kerntechnologieën van SAP met de innovaties van morgen. Hierdoor beseffen we bij Flexso als geen ander dat het geheel meer is dan de som van de delen. En dus delen we onze kennis. Teams de tools geven om er samen voor te gaan, dat is waar onze gerichte workshops (zie tabel) en on-the-job coaching voor staan.

We delen onze kennis graag met u

Lees als eerste hoe Flexso concrete cases aanpakt en profiteer van tips op basis van ervaringen uit de praktijk.

mascotte
Flexso

Voor een betere website ervaring gebruiken we cookies. Meer informatie