banner image

Design thinking met Build

Drie stappen voor gebruiksvriendelijke apps

  • Arne Goudeseune
    Arne Goudeseune

Build is een set van tools die je helpt om betere apps te maken door kennis te vergaren, prototypes te ontwikkelen, feedback te verzamelen en inspiratie op te doen. Maar zelfs voor je prototypes bouwt, bewijst Build zijn nut door design thinking te stimuleren. In deze blogpost doen we dat proces uit de doeken. 

Put the user first

Flexso biedt heel wat oplossingen op maat van je bedrijf. Door via Build design thinking toe te passen, helpen we je die oplossingen vanuit een gebruikersperspectief in te zetten. Via design thinking krijg je inzicht in de noden van je gebruikers, door je in hun wereld in te leven en naar hun ideeën te luisteren. Het proces bestaat uit drie fasen:

  • begrijp de noden van je gebruiker
  • onderzoek mogelijke scenario’s en oplossingen door prototypes te bouwen
  • transformeer je prototype tot een werkende oplossing 

Op zoek naar meer informatie over Build? Onze experts helpen je graag.

Begrijp

In de eerste fase duik je in de leefwereld van je gebruikers: wat denken ze en wat willen ze? Trek op onderzoek om inzicht te verwerven in hun doen, denken en voelen. Op die manier kan je je diepgaand inleven in hun wensen.

Leg vervolgens al je inzichten samen om de uitdagingen van je gebruikers te definiëren. Probeer parallellen te ontwaren en gemeenschappelijke knelpunten bloot te leggen - net daar liggen tal van mogelijkheden voor innovatie. 

Onderzoek

De volgende stap is brainstormen. Ga creatief aan de slag met de noden van je gebruikers en geef jezelf en je team de vrijheid om volop ideeën te spuien. In deze fase regeert kwantiteit boven kwaliteit. Schets je ideeën, deel ze met je collega’s, en put inspiratie uit hun visie.

Daarna bouw je prototypes. Die maken al snel duidelijk welke onderdelen van je idee goed werken, en waar bijsturen nodig is. Weeg de impact van je concept af tegenover de haalbaarheid van je app, door bij je collega’s feedback te verzamelen. 

Transformeer

Tijd om je idee te testen. Geef gebruikers toegang tot je prototype en ontdek of het al dan niet aan je vooropgestelde eisen voldoet. Werkt je tool, en is de app handig in gebruik?

Ben je tevreden met het resultaat, dan is het tijd om je prototype te transformeren tot een functionerende oplossing, en de levens van je gebruikers te veranderen. 

“We need more design doing.” – Donald Arthur Norman, Design Lab Director aan de Universiteit van Californië

Tijdens dit hele proces stimuleert Build design thinking én helpt de tool je om werkende oplossingen te ontwerpen. Design thinking neemt de nood naar effectief ontwerpen immers niet weg. Integendeel: beide zijn onmisbaar om gebruiksvriendelijke tools te creëren.

Wil je meer weten over prototypes in Build?

Wil je ook gebruiksvriendelijke applicaties ontwikkelen? Contacteer ons.

We delen onze kennis graag met u

Lees als eerste hoe Flexso concrete cases aanpakt en profiteer van tips op basis van ervaringen uit de praktijk.

mascotte
Flexso

Voor een betere website ervaring gebruiken we cookies. Meer informatie