banner image

Design thinking met SAP Leonardo

2 innovatieve cases

  • David Pierre
    David Pierre

SAP Leonardo helpt organisaties om bedrijfsprocessen efficiënter te organiseren met behulp van nieuwe technologieën. Daarvoor biedt het platform naadloze integratie met technologieën zoals internet of things (IoT), machine learning en blockchain. Daarnaast – en minstens zo belangrijk – biedt SAP Leonardo ook een aanpak, gebaseerd op design thinking, die creativiteit en innovatie kan stimuleren in jouw organisatie. Maar werkt dat ook echt? 

Design thinking

Elke innovatie – denk aan de Waze-app of Tesla’s elektrische wagens – begint met een simpel idee. Maar hoe kom je tot dat idee? Hoewel er geen vast recept voor innovatie bestaat, kan je met de juiste strategieën creativiteit binnen jouw organisatie stimuleren. Dat is precies waar design thinking om draait: experts uit verschillende velden samenbrengen, knelpunten bespreken, en vernieuwende tools slim inzetten om nieuwe oplossingen te ontwikkelen.

Design thinking is een iteratief proces, opgebouwd uit verschillende fases:

  • bekijk het probleem met een multidisciplinair team vanuit diverse invalshoeken;
  • luister empathisch naar de eindgebruiker om inzicht te verwerven in zijn behoeften;
  • bedenk meerdere oplossingen en stel die voor aan de gebruiker;
  • selecteer samen met de gebruiker een of meerdere voorstellen en werk die uit tot een prototype;
  • verzamel feedback door de gebruiker het prototype onmiddellijk te laten testen, en begin opnieuw!

Flexso past design thinking toe om samen met klanten nieuwe ideeën te definiëren en naar oplossingen te vertalen. Laat je inspireren door deze twee innovatieve cases. De eerste case is opgeleverd, de tweede case staat op de planning. 

Slimme camera’s bij een logistiek bedrijf

De uitdaging
Bij een grote logistieke klant laden dagelijks zo’n 150 vrachtwagens hun goederen in of uit. Al die leveringen manueel registreren en opvolgen kost veel tijd, vertraagt planningsprocessen, en zorgt voor wachtrijen aan de ingang van het terrein. De taalbarrière tussen internationale chauffeurs en bewakers, vertraagt dit proces nog verder. Bovendien kunnen die bewakers zich niet meer focussen op hun kerntaak: de veiligheid op het terrein garanderen.

De Flexso way
Samen met de klant, organiseerden we enkele design-thinking-workshops. Daarin brachten we met de gebruikers de huidige processen in kaart, en brainstormden we over mogelijke oplossingen. Die werden met in low-fidelity prototypes gegoten en finaal uitgewerkt in een oplossingsontwerp.

Het resultaat

Het logistiek bedrijf gebruikt nummerplaatherkenning om leveringen en zendingen automatisch te identificeren, registreren en plannen. Slimme camera’s detecteren de vrachtwagens wanneer ze het terrein op- en afrijden. Via een gebruiksvriendelijke kiosk registreert de chauffeur zichzelf, zonder tussenkomst van de bewaking. Die registratie wordt automatisch aan de planner doorgegeven, die de goederen aan de juiste kaai in het magazijn toewijst. 

Het voordeel?
Een volledig gedigitaliseerd proces met een minimale manuele tussenkomst en een efficiënte planning. Automatische nummerplaatherkenning heeft trouwens nog meer potentieel: waarom de technologie niet inzetten om bezoekers te registreren? 

Lees het volledige verhaal van ODTH.

Slimme klaslokalen in universiteiten dankzij IoT

De uitdaging
Voor een universiteit met meer dan 50.000 studenten, honderden onderzoekers en professoren, en talloze gebouwen is de organisatie van de lessen een heuse uitdaging. Het curriculum en de infrastructuurdiensten plannen (bv. het onderhoud en de verwarming van lokalen), is complex en vergt heel wat manueel werk.

De Flexso way
Samen met de universiteit organiseerden we een multidisciplinaire design-thinking-workshop met gebruikers, operationele verantwoordelijken en IT. Het doel? De uitdagingen en behoeften van de universiteit nauwkeurig in kaart brengen en ideeën genereren om efficiënter te plannen, aan de hand van IoT-technologieën. Na de brainstorm konden alle deelnemers stemmen op hun favoriete idee. Zo bleef uiteindelijk de meest waardevolle en haalbare oplossing over.

Het resultaat

Sensoren meten de bezetting en de luchtkwaliteit in alle klaslokalen. Die gegevens worden geanalyseerd en bijgehouden in SAP ECC Campus Management.

Het voordeel?
Het onderhoud en de verwarming van lokalen worden optimaal georganiseerd: de infrastructuurdienst focust zich op de lokalen die het meest intensief gebruikt worden. Tegelijk heeft de planning een beter zicht op pieken en dalen in het gebruik. Een evenwichtig curriculum opstellen, wordt zo een pak eenvoudiger. 

Wil je ook een design-thinking-workshop organiseren om jouw bedrijfsprocessen efficiënter te organiseren? Contacteer ons.

We delen onze kennis graag met u

Lees als eerste hoe Flexso concrete cases aanpakt en profiteer van tips op basis van ervaringen uit de praktijk.

mascotte
Flexso

Voor een betere website ervaring gebruiken we cookies. Meer informatie