banner image

Digitalisering: opportuniteiten voor de arbeidsmarkt?

Opleiding tot SAP Consultant

  • Lien Desmet
    Lien Desmet

Het gaat goed met onze economie. In 2017 groeide ze nog met 1,7%, het hoogste cijfer in 7 jaar. Wie vandaag werk zoekt, heeft dus geluk, want die bloei zorgt ook voor meer jobs. Maar wat als je functie bedreigd wordt door de toenemende digitalisering?

De dreigende digitalisering

Zijn machines beter in onze jobs dan wijzelf? Kunnen ze ons vervangen? Blijft er dan nog werk over voor ons? Stuk voor stuk vragen waar Erika Willems, technisch consultant bij Flexso, bij haar vorige werkgever mee geconfronteerd werd. “Als data-entry specialist bij een toerismebedrijf zag ik mijn takenpakket stilaan verdwijnen. Informatie over vluchten en hotels wordt vandaag automatisch door programma’s uitgelezen en in de juiste velden geplaatst. Manueel invoeren is verleden tijd.”

Toch betekende die digitalisering niet het einde van Erika’s job. “Het klopt dat machines een deel van mijn verantwoordelijkheden overnamen, maar dat gaf mij net meer ruimte om bezig te zijn met andere taken. Ik ging die digitale processen optimaliseren en de kinderziektes en fouten van die innovatieve tools rechtzetten. Daarbij werkte ik steeds meer samen met de IT-dienst en zag ik mijn job elke dag evolueren.” 

Stilstaan is achteruitgaan

Al die veranderingen wakkerden bij Erika de interesse aan om zich helemaal toe te leggen op het stroomlijnen van bedrijfsprocessen. “In plaats van de wervelende digitalisering gewoon te ondergaan, nam ik het heft in eigen handen. Het is niet omdat machines of programma’s veel taken overnemen, dat ze niet gebouwd, geconfigureerd en gecontroleerd moeten worden,” vervolgt Erika. “En net daar liggen heel wat kansen voor wie ze durft te grijpen.

“Instead of pitting man and machine against each other, we can work together to create something called ‘augmented humanity’”
Bill McDermott, CEO SAP

“Toen de organisatie waar ik werkte failliet ging, was de keuze snel gemaakt: ik zou me omscholen. Vrijwel meteen kwam ik bij de opleiding tot SAP Consultant terecht”, vertelt Erika. Die training wordt sinds 2004 door de VDAB en Cevora georganiseerd. “Tijdens de pittige cursus werd ik op korte tijd ondergedompeld in de wereld van SAP: technisch leerde ik de kneepjes van het vak, maar ook logica en probleemoplossend denken kwamen aan bod. Vrij snel kon ik bij Flexso aan de slag, waar ik al die skills nu dagelijks inzet.”

“Ik raad iedereen in mijn situatie aan om hetzelfde te doen”, besluit Erika. “Blijf niet ter plaatse trappelen, maar surf mee op de digitaliseringsgolf. Durf een sprong te wagen in het onbekende. Wie weet vind je net als ik je droomjob.”

Kennisdeling staat bij Flexso centraal, en we zetten dan ook graag onze schouders mee onder de opleiding tot SAP Consultant (zowel de technische als functionele training).

Ook zin om uit je comfortzone te komen?

De opleiding tot SAP Analist Programmeur start elk jaar in oktober en februari. De opleiding tot Functioneel SAP Consultant start in juni. Hou deze pagina in de gaten!  

We delen onze kennis graag met u

Lees als eerste hoe Flexso concrete cases aanpakt en profiteer van tips op basis van ervaringen uit de praktijk.

mascotte
Flexso

Voor een betere website ervaring gebruiken we cookies. Meer informatie