banner image

Een two-tier ERP-model: het beste van twee werelden

  • Bart Verhoeven
    Bart Verhoeven

Een optimaal ERP-systeem kiezen is voor grote bedrijven niet evident. Lokale dochterondernemingen hebben elk hun eigen behoeften, maar tegelijk moet het overzicht bewaard worden. Met SAP’s two-tier-oplossing is dat een fluitje van een cent. 

Flexibiliteit vs. complexiteit

Lokale afdelingen of dochterondernemingen gaan vaak anders tewerk dan hun moederbedrijf. Vaak zijn ze actief in een waaier aan landen en sectoren, elk met hun eigen businessmodellen, en werken ze onder diverse financiële en boekhoudkundige regels. Traditioneel kunnen organisaties dan twee kanten op: ofwel kiezen ze voor één centraal ERP-systeem dat ad hoc aan de divisies wordt aangepast, ofwel opteren ze voor diverse lokale systemen. Maar geen van die opties is zonder problemen.

Bij een one-size fits-all-aanpak, waarbij één centraal ERP-systeem geïmplementeerd wordt, is het vaak moeilijk om de vereisten van alle lokale afdelingen te voldoen. Zo’n systeem is ook minder flexibel, en kan daardoor innovatie en groei afremmen. Totale vrijheid aan de andere kant kan leiden tot versnippering en een moeilijker overzienbaar geheel. 

Combineer on-premise en cloud-ERP

SAP’s two-tier-model combineert S/4HANA on-premise voor het moederbedrijf met S/4HANA Cloud voor de lokale afdelingen. Die twee hebben heel wat met elkaar gemeen: ze gebruiken dezelfde userinterface en terminologie en ook de code loopt voor een groot stuk gelijk. Handig voor gebruikers en IT-medewerkers, die slechts één systeem onder de knie moeten krijgen. Bovendien garandeert de gemeenschappelijke basis van de systemen bij moeder- en dochterbedrijf een vlotte integratie, adoptie en implementatie.

Zo biedt het model flexibiliteit én stabiliteit: elke divisie werkt op zijn eigen manier en nieuwe dochterondernemingen worden snel operationeel dankzij een eenvoudige implementatie en integratie. 

Enkele troeven van SAP’s two-tier-model

  • Gestandaardiseerde processen, gebaseerd op SAP best practices, kunnen naadloos geïntegreerd worden tussen het moederbedrijf en de verschillende lokale afdelingen. Ze bieden overzicht en controle en stimuleren tegelijk een optimale benutting van kennis en resources.
  • Processen zijn standaard geïntegreerd met S/4HANA on-premise. Een centraal dashboard en de ingebouwde analytics-mogelijkheden bieden een overzicht van alle processen, op elk niveau.
  • Lokale afdelingen kunnen volop experimenteren met nieuwe technologieën en applicaties zonder dat hun ontwikkelingen meteen over de hele organisatie uitgerold moeten worden. Daardoor krijgt innovatie een boost en kunnen nieuwigheden met verschillende snelheden gelanceerd worden. Een dochterbedrijf kan bijvoorbeeld met AI of blockchain werken, en vervolgens zijn workflow met de intuïtieve integratietools in het moederbedrijf doorvoeren.
  • S/4HANA Cloud wordt automatisch geüpdatet bij nieuwe SAP-releases. De lokale divisies krijgen zo de kans om ervaring op te doen met nieuwe functionaliteiten, voor de on-premise-infrastructuur aan de beurt is. Op die manier wordt het overkoepelende systeem meteen slim beheerd en vernieuwd, met tijd- en geldwinst als gevolg. Ook als het moederbedrijf S/4HANA Cloud nog niet gebruikt, kan die ervaring met het systeem op lokaal niveau een opstart bij het moederbedrijf vereenvoudigen. 

Één model, drie scenario’s

SAP’s two-tier-model is niet enkel nuttig voor moeder- en dochterbedrijven, maar stimuleert ook innovatie doorheen de volledige supply chain. Daarnaast biedt het model mogelijkheden om departementen met heel specifieke processen eenvoudig te integreren en zo nieuwe dochterbedrijven vlot operationeel te krijgen.

Meer over de diverse toepassingen van het model, lees je in de whitepaper ‘Two-tier ERP with SAP S/4HANA Cloud and deployment possibilities'. 

We delen onze kennis graag met u

Lees als eerste hoe Flexso concrete cases aanpakt en profiteer van tips op basis van ervaringen uit de praktijk.

mascotte
Flexso

Voor een betere website ervaring gebruiken we cookies. Meer informatie