banner image

Embedded analytics in SAP S/4HANA: dé sleutel tot realtime operationele data

 • Koen Vanderwegen
  Koen Vanderwegen

Realtime inzicht in productielijnen is een belangrijk concurrentievoordeel. Een centraal overzicht van productievolumes en -tijden, magazijnvoorraden en de financiële flow, is immers hét hulpmiddel om uw productie efficiënter te maken. Ontdek hoe wij een snelgroeiende Belgische onderneming hielpen om precies dat te bereiken, met SAP S/4HANA embedded analytics.

Alle rapportering op één lijn

Inzicht in de productie-efficiëntie was voor de organisatie cruciaal om duurzame groei te ondersteunen. Vóór de implementatie van SAP S/4HANA verzamelde het bedrijf daarvoor manueel data van verschillende systemen. Een standaardrapport voor de verschillende sites was er niet, dus werd er gewoon maandelijks een Excel-bestand opgesteld.
Op vraag van lokale managers en de overkoepelende productiemanager bedacht Flexso een oplossing: SAP S/4HANA integreren en vervolgens een aangepast rapport ontwikkelen om KPI-data van alle verschillende productielijnen te verzamelen.
De geregistreerde productietijden worden nu gesynchroniseerd met de productieorders in SAP. Na bevestiging van een order wordt het geproduceerde volume geregistreerd en gaan de afgewerkte producten richting de magazijnen.

Geïntegreerd totaaloverzicht van systemen en medewerkers

Die gedetailleerde, gesynchroniseerde data worden vervolgens gecombineerd met informatie over de productiecapaciteit. Daarna kan de plantmanager aan de slag: hij werkt voor elke productielijn het perfecte gebruiksscenario uit. Daarbij wordt ook rekening gehouden met onderhoud, pauzes en configuratiewijzigingen, voor een nog accuratere inschatting.
Plantmanagers kunnen binnen bepaalde tijdsperiodes over verschillende KPI's rapporteren. Op die manier krijgen ze niet alleen een duidelijk inzicht in de efficiëntie van de productie, maar kunnen ze ook nagaan hoe de die evolueert. De KPI's kunnen worden bekeken op fabrieks-, lijn- en zelfs ploegniveau.

SAP-standaardinhoud uitbreiden op maat

Om dit alles mogelijk te maken:

 • combineerden we bestaande virtuele datamodellen van SAP S/4HANA, en breidden we ze uit. Zo integreerden we onder meer tijdsinformatie uit de werkvloersystemen in het productiedatamodel. En we brachten meer inzicht in de orders in het magazijn, door data over de productie en werktijden toe te voegen.
 • maakten we een kubusweergave, die alle onderliggende informatie combineert met een gebruiksvriendelijke semantische laag. Dat laat gebruikers toe om eigen KPI-query’s op te stellen.
 • maakten we het eenvoudig voor plantmanagers om de dagelijkse prestaties te monitoren via SAP Fiori Launchpad, en meteen door te klikken naar gerelateerde transactie-info. Gebruikers kunnen makkelijk details opsnorren via de drill-down achter de app of via de realtimeplug-in voor Excel (Analysis for Microsoft Office). Op die manier achterhalen medewerkers tot op het niveau van de productielijn, batch enz. waarom bepaalde KPI's beïnvloed werden.

Handig overzicht van efficiëntieniveaus en trends

Doordat de oplossing een analytische laag bovenop het ERP-systeem legt, biedt ze een dubbel operationeel overzicht en een managementoverzicht. Dat laat besluitvormers van het bedrijf toe om productietrends te bekijken over ene langere periode heen.

Dit illustreert de kracht van de in-memorydatabase van SAP S/4HANA. Omdat de achterliggende technologie in staat is om enorme hoeveelheden informatie te verwerken, kunnen huidige en vroegere operationele data met managementdata gecombineerd worden. 

De juiste mix: een business-savvy integratiepartner

Onze kracht zit niet alleen in onze uitgebreide ervaring met analytics, maar ook in ons diepgaand inzicht in productieprocessen. Het Flexso-team heeft al voor heel wat verschillende organisaties aan tal van SAP S/4HANA-projecten meegewerkt. In combinatie met onze ervaring met analytics maakt dit van ons de ideale partner voor bedrijven die op zoek zijn naar vlotte integraties en oplossingen die perfect aan hun behoeften beantwoorden.

De voordelen voor op een rij

 • Realtime informatie over productieprestaties per lijn.
 • Een eenvoudig overzicht van de huidige efficiëntie en de veranderingen erin.
 • Eén centrale dataopslag voor alle productiedata van meerdere sites.
 • Aangepaste rapportering voor bedrijfsspecifieke inzichten.
 • Gebruiksvriendelijke SAP Fiori-interface voor een duidelijk overzicht van productie-informatie op fabrieksniveau.

Benieuwd hoe inzicht in uw productieprocessen uw organisatie helpt voorop te blijven? We zoeken het samen met u uit! 

We delen onze kennis graag met u

Lees als eerste hoe Flexso concrete cases aanpakt en profiteer van tips op basis van ervaringen uit de praktijk.

mascotte
Flexso

Voor een betere website ervaring gebruiken we cookies. Meer informatie