banner image

Maatwerkcode migreren naar SAP S/4HANA

Wat zijn de voornaamste struikelblokken op uw pad naar HANA?

 • David Pierre
  David Pierre

Vereenvoudiging: daar draait het allemaal om bij SAP S/4HANA. Klinkt aantrekkelijk, niet? En toch aarzelen veel bedrijven om hun huidige SAP Business Suite te migreren naar SAP S/4HANA. Een goede voorbereiding is het halve werk: daarom helpen we u graag op weg met een aantal concrete tips. Laat ons even inzoomen op een ontzettend belangrijke stap in het transitieproces: de migratie van uw maatwerkcode naar het nieuwe SAP S/4HANA - datamodel. 

Minder tabellen voor betere prestaties

Laat ons beginnen met het ‘waarom?’: waarom zou u naar SAP S/4HANA overstappen? Het antwoord is simpel: eenvoud! Dankzij de kracht van het SAP HANA in-memory platform, kon SAP het datamodel van de SAP Business Suite drastisch vereenvoudigen. Doordat gegevens in de database zoveel sneller worden verwerkt, zijn tussentijdse resultaten en geaggregeerde tabellen uit het nieuwe datamodel geschrapt. Ook heel wat modules – FI/CO, SD/MM, enzovoort – bevatten veel minder master data tabellen. Dat betekent snellere prestaties maar scheelt ook enorm in geheugenruimte.

Stippel de weg uit, zodat u vlot uw code kunt aanpassen

SAP heeft alle standaardcode in het S/4HANA-system aangepast in lijn met het nieuwe datamodel. Maar wat met uw eigen maatwerkcode (“Z-code”), zoals custom transacties of gebruikersexits? Die code moet u zelf wijzigen.
Twee belangrijke tips voor een vlot S/4HANA-conversieproject en - meer specifiek - en vlotte migratie van uw maatwerkcode: 

 • Werk zo voorspelbaar mogelijk. Zorg dat u uitstekend bent voorbereid: inventariseer uw maatwerkcode en plan de migratie zorgvuldig.
 • Vermijd overbodig werk. Uw maatwerkcode opruimen, kunt u makkelijk op voorhand. Waarom vandaag al niet starten? Veel maatwerkcode blijkt overbodig. Op de vraag “hoeveel procent van uw maatwerkcode-objecten heeft u de voorbije maand gebruikt”, kwam dit frappante antwoord: 65% van de maatwerkcode-objecten werden in de laatste 4 weken niet gebruikt. En 50% van de objecten wordt zelfs nooit gebruikt. Wilt u kosten besparen en uw systeemresources optimaal benutten, behoud dan enkel de objecten die u echt nodig heeft. 

3 soorten wijzigingen aan uw code

Nu u zorgvuldig uw to-dolijstje heeft opgesteld en alle nutteloze data zijn verwijderd, kunt u uw maatwerkcode aanpassen. Lees hieronder meer over de 3 soorten veranderingen die u moet implementeren:

 1. Zorg dat uw code overeenstemt met het nieuwe SAP S/4HANA-datamodel. Deze veranderingen zijn verplicht. Zo is het MATNR-veld uitgebreider in het vereenvoudigde datamodel en worden oude/nieuwe databasetabellen gebruikt. Overloop het lijstje met code die u moet migreren. Voeg referenties toe naar SAP nota's en documentatie die u kunnen helpen om eventuele inconsistenties aan te passen. Vergeet niet dat SAP heel wat compatibiliteitsfeatures aanbiedt zoals stabiele BAPI-interfaces en CDS-compatibiliteitsviews voor verwijderde databasetabellen.
 2. Verwijder technische issues uit uw code, zodat ze vlot draait op de nieuwe HANA-database. Voorbeelden: impliciete database sorting, native SQL code en database hints. Gelukkig zijn er ook hier tools om u te helpen, zoals de ABAP Test Cockpit.
 3. Benut uw inzichten om knelpunten in de performance te identificeren en op te lossen, zoals rapporten of batchjobs die heel lang lopen. Als u dan toch door uw maatwerkcode moet lopen, waarom dan niet nog meer voordeel halen uit de kracht van HANA? HANA kan uw bedrijf bijvoorbeeld helpen met ultrasnelle online transacties en rapporten.

Kies de scope van uw project

Vergeet niet dat slechts een paar van deze acties verplicht zijn. De anderen zijn optioneel, om uw features of performance te optimaliseren. Als het over de scope van uw project gaat, heeft u de controle. Schakelt u toch liever hulp in? Flexso kan helpen – lees meer hieronder.

De Flexso-aanpak van uw migratie naar SAP S/4HANA

Onze experts kunnen u op weg helpen naar een succesvolle migratie. Wij begeleiden u graag in de volgende voorbereidende stappen (hier is nog geen S/4HANA-systeem vereist):

 • Analyseren, inventariseren en documenteren van de impact van uw maatwerkcode op uw SAP S/4HANA - project
 • Uw maatwerkcode-objecten documenteren, inclusief hoe ze worden gebruikt in de productieve omgeving
 • De scope van uw migratie definiëren en bepalen welke objecten u wilt houden en welke u overboord gooit
 • Uw acties rond de migratie van uw maatwerkcode prioriteren (aan de hand van MoSCoW-principes): verplichte veranderingen, optionele optimalisaties, functionele innovaties
 • De prijs inschatten van alle acties die we hebben opgelijst.

Contacteer ons voor meer informatie!

We delen onze kennis graag met u

Lees als eerste hoe Flexso concrete cases aanpakt en profiteer van tips op basis van ervaringen uit de praktijk.

mascotte
Flexso

Voor een betere website ervaring gebruiken we cookies. Meer informatie