banner image

Overheidsdienst GOB maakt zich klaar voor de toekomst - met S/4HANA

Volledig IT-landschap transformeert naar S/4HANA Enterprise Management

 • Flexso

In 2013 veranderde het ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest van naam: het werd de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel (GOB). Met de naamsverandering kwamen een nieuwe huisstijl, nieuwe verantwoordelijkheden en de resolute beslissing om de organisatie te vereenvoudigen en de harmoniseren. De doelstelling: efficiëntere administraties die nauwer samenwerken – voor een betere dienstverlening aan de Brusselse burgers en bedrijven.

Gezocht: een oplossing voor complexe IT-noden van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

In lijn met dat engagement besliste GOB om een coherent, toekomstgericht IT-programma uit te werken. Tot dan hadden alle verschillende entiteiten een eigen IT-platform, dat varieerde van SAP tot intern ontwikkelde legacysystemen. Door alle oplossingen te converteren naar één enkel platform – één technologie, één rapporteringstool, enz. – zou samenwerking makkelijker worden en zou GOB kosten besparen. Bovendien zou een nieuw platform de perfecte backbone zijn voor nieuwe ontwikkelingen. Toekomstgerichtheid was daarom een van de belangrijkste vereisten van het nieuwe IT-systeem.

SAP S/4HANA: eenvoudig en ontegensprekelijk toekomstgericht

Na een grondige studie van de vereisten en de roadmaps koos GOB voor SAP S/4HANA, dat gebaseerd is op het SAP HANA-in-memoryplatform. Bij de ontwikkeling van SAP S/4HANA herwerkte SAP alle functionaliteiten van zijn bestaande platform met één duidelijk doel voor ogen: meer eenvoud. Door nieuwe features, die onder meer voor meer realtime-inzichten zorgen, te combineren met de intuïtieve SAP Fiori-gebruikersinterface wordt het uitermate eenvoudig om met SAP S/4HANA te werken. Bovendien zet het de deuren open voor nieuwe mogelijkheden.

Meer weten over HANA? Lees onze blog.

Meer dan uitdagend

Het project was uitermate ambitieus en technisch uitdagend: terwijl twee administraties zouden migreren van SAP ECC naar SAP S/4HANA 1511, moest SAP S/4HANA van scratch worden geïmplementeerd in vier andere administraties.

GOB besliste om met Flexso-consultants in zee te gaan voor dit uitdagende project. Onze troeven? Onze passie voor nieuwe technologie zoals SAP S/4HANA, onze resultaatgerichte aanpak, de sterke culturele fit met het interne team én onze prijs. 

“Dit is een absolute mijlpaal; de eerste keer dat dit innovatieve SAP-platform zijn weg vindt naar de overheidssector. Het regionale SAP-platform is een uitstekende basis voor veel meer succesvolle projecten in de toekomst.” 
Alain Georgy - Managing Director SAP Belux 

Een hecht, interactief partnership

We gingen de uitdaging met plezier aan en werkten intensief samen met het interne IT-team, in elke stap van het project: van het opschonen en harmoniseren van gegevens (overzicht van rekeningen, klanten en leveranciers) tot en met de eigenlijke migratie/implementatie. De hechte, interactieve samenwerking met onze klant en alle andere stakeholders, zoals het SAP RIG-team en SAP’s premiumexperts (via SAP’s S/4HANA Customer Care Program en het premium engagement offer), was een van de sleutels tot de succesvolle conversie.

Na vier conversiecycli ging het regionale SAP-platform op 1 januari 2017 live in zes entiteiten. Het was een ware mijlpaal: de allereerste transformatie van een ERP-landschap naar SAP S/4HANA Enterprise Management in België! 

Organisatiebrede harmonisatie

Ondertussen zorgde Flexso voor een succesvolle upgrade van SAP S/4HANA 1511 naar SAP S/4HANA 1709 – alweer een primeur voor België – in 13 entiteiten van GOB.

In de loop van 2019 migreert ook het Brusselse ministerie naar het regionale S/4HANA 1709 platform.

SAP S/4HANA en het regionale SAP platform helpen de Brusselse overheidsinstellingen ontegensprekelijk om hun processen te harmoniseren en transparanter te werken. Zodat ze de inwoners van Brussel de best mogelijke diensten kunnen aanbieden. 

Technische oplossing

 • Migratie van SAP application server naar nieuwe hardware/een nieuw besturingssysteem
 • Migratie van IBM Power 7 naar Power 8 S824L
 • Implementatie van SUSE Linux Enterprise Server 11 SP4 voor IBM Power
 • LPARs, multi-tenant, DRP

Ondersteunde bedrijfsprocessen

 • Financial controlling (specifieke SAP-modules)
 • Funds management
 • Material management
 • Sales & distribution
 • Plant maintenance
 • Vendor invoice management (OpenText for SAP)
 • Financial supply chain management
 • Collections & dispute management
 • Maintenance management
 • Sourcing van grondstoffen
 • Digitale facturatie
 • Financiële en informatiestromen optimaliseren binnen de organisaties en met de zakelijke partners
 • Gebruik van Fiori
 • Fiori app Customer Interaction Center 

Meer weten?

Aarzel niet om ons te contacteren voor meer informatie over onze ERP- en SAP HANA-expertise.

We delen onze kennis graag met u

Lees als eerste hoe Flexso concrete cases aanpakt en profiteer van tips op basis van ervaringen uit de praktijk.

mascotte
Flexso

Voor een betere website ervaring gebruiken we cookies. Meer informatie