banner image

Overheidsdienst GOB maakt zich klaar voor de toekomst - met S/4HANA

Volledig IT-landschap transformeert naar S/4HANA Enterprise Management

 • Alain Massart

"Dit is een absolute mijlpaal; de eerste keer dat deze SAP-innovatie zijn weg vindt naar de overheidssector. GOB zet de toon voor toekomstige projecten.” 
Alain Georgy - Managing Director SAP Belux 

GOB: efficiëntie garanderen bij de Brusselse overheidsdiensten

In 2013 veranderde het ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest van naam: het werd de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel (GOB). Met de naamsverandering kwamen een nieuwe huisstijl, nieuwe verantwoordelijkheden en de resolute beslissing om de organisatie te vereenvoudigen en de harmoniseren. De doelstelling: efficiëntere administraties die nauwer samenwerken - voor een betere dienstverlening aan de Brusselse burgers en bedrijven.

Gezocht: een oplossing voor complexe IT-noden

In lijn met zijn engagement besliste GOB om een coherent, toekomstgericht IT-programma uit te werken. Tot dan hadden alle verschillende entiteiten een eigen IT-platform, dat varieerde van SAP tot intern ontwikkelde legacysystemen. Door alle oplossingen te converteren naar één enkel platform – één technologie, één rapporteringstool, enz. – zou samenwerking makkelijker worden, terwijl ook kostenbesparingen voor de hand lagen. Bovendien zou een nieuw platform de perfecte backbone zijn voor nieuwe ontwikkelingen. Toekomstgerichtheid was daarom een van de belangrijkste vereisten van het nieuwe IT-systeem.

SAP S/4HANA: eenvoudig en ontegensprekelijk toekomstgericht

Na een grondige studie van de noden, vereisten en roadmaps koos GOB voor SAP S/4HANA, dat gebaseerd is op het SAP HANA-in-memoryplatform. Bij de ontwikkeling van S/4HANA herwerkte SAP alle functionaliteiten van zijn bestaande ERP-pakket met één duidelijk doel voor ogen: meer eenvoud. Door nieuwe features, die ondermeer voor meer realtime inzichten zorgen, te combineren met de intuïtieve SAP Fiori-gebruikersinterface wordt het uitermaate eenvoudig om met S/4HANA te werken.

Lees onze blog ‘Waarom HANA overwegen?’

Meer dan uitdagend

Het project was uitermate ambitieus en technisch uitdagend: terwijl twee administraties zouden migreren van SAP ECC naar SAP S/4HANA, moest SAP S/4HANA van scratch worden geïmplementeerd in vier andere administraties.

GOB besliste om met Flexso in zee te gaan voor dit uitdagende project. Onze troeven? Onze passie voor nieuwe technologie zoals S/4HANA, onze resultaatgerichte aanpak, de sterke culturele fit met het interne team én onze prijs.

Hecht, interactief partnership

We gingen de uitdaging met plezier aan en werkten intensief met het interne IT-team samen in elke stap van het project – van het opschonen en harmoniseren van gegevens (overzicht van rekeningen, klanten en vendors) tot en met de eigenlijke migratie/implementatie. De hechte, interactieve samenwerking tussen Flexso, GOB en alle andere stakeholders, zoals het SAP RIG-team en SAP’s premium experts (via SAP’s S/4HANA Customer Care Program en de premium engagement offers) was een van de sleutels tot het succes van het project.

Na vier conversiecycli ging het platform in zes entiteiten live op 1 januari 2017. Het was een ware mijlpaal, want dit is de allereerste transformatie van een volledig landschap naar S/4HANA Enterprise Management in België!

Organisatiebrede harmonisatie

In de loop van 2017 zullen nog 13 entiteiten SAP S/4HANA uitrollen. GOB moedigt alle andere entiteiten aan om de stap te zetten. De organisatie gelooft immers dat hoe meer entiteiten volgen, hoe beter SAP S/4HANA zal helpen om alle financiële, rapporterings- en vele andere processen op elkaar af te stemmen. Zodat de hele organisatie zijn missie vervult: de inwoners van Brussel de best mogelijke dienstverlening aanbieden.

Meer weten? Inspiratie nodig?

Aarzel niet om ons te contacteren voor meer informatie over onze ERP- en SAP HANA-expertise.

Benieuwd hoe SAP S/4HANA ook uw onderneming kan transformeren? U vindt inspiratie in het klantenverhaal van CILE, de Waalse drinkwatermaatschappij.

Technische oplossing

 • Migratie van SAP application server naar nieuwe hardware/een nieuw besturingssysteem
 • Migratie van IBM Power 7 naar Power 8 S824L
 • Implementatie van SUSE Linux Enterprise Server 11 SP4 voor IBM Power
 • LPARs, multi-tenant, DRP

Ondersteunde bedrijfsprocessen

 • Financial controlling (specifieke SAP-modules)
 • Funds management
 • Material management
 • Sales & distribution
 • Plant maintenance
 • Vendor invoice management (OpenText for SAP)
 • Financieel supply chain management
 • Collections & dispute management
 • Maintenance management
 • Sourcing van grondstoffen
 • Digitale facturatie
 • Financiële en informatiestromen optimaliseren met bedrijven en zakelijke partners 

We delen onze kennis graag met u

Lees als eerste hoe Flexso concrete cases aanpakt en profiteer van tips op basis van ervaringen uit de praktijk.