banner image

Roadmap naar een optimale infrastructuur

Een gestructureerd proces 

  • Mark Goovaerts

Hoe matuur – en toekomstgericht – is uw ICT-infrastructuur? Flexso kan u helpen om uw infrastructuur te analyseren en te optimaliseren. Daarbij brengen we eerst uw volledige infrastructuur in kaart zodat u precies weet welke stappen u moet zetten om uw IT-omgeving naar een hoger niveau te brengen.

Met hoeveel servers moet ik mijn datacenter uitbreiden? Hoe kies ik tussen de verschillende leveranciers? Zet ik alles in mijn eigen datacenter of ga ik voor de cloud? Kies ik voor scale-up of scale-out? Wat met virtualisatie, disaster recovery en high availability?

Flexso beantwoordt al deze vragen voor u, eventueel samen met experts uit andere Cronos-bedrijven. Daarbij gaan we stap voor stap te werk.

Hardware

De eerste stap is een sizing-oefening: samen met functionele SAP-consultants analyseren we uw processen aan de hand van SAP Quicksizer.
Tijdens deze oefening bekijken we ook uw toekomststrategie. Heeft u groeiplannen? Dan zal uw data groeien en zult u op termijn ook andere functionaliteiten nodig hebben. Voor dergelijke scenario’s zijn er twee opties: een scale-up of een scale-out scenario.

  • Scale-up: we voegen meteen voldoende hardware toe om uw groeiende noden in te lossen (maar activeren niet meteen alles).
  • Scale-out scenario: we installeren modulaire hardware, die we kunnen uitbreiden naargelang uw veranderende noden (veelal voor een complexe omgeving).

Het resultaat van deze oefening dient als basis voor onderhandelingen met verschillende hardwareleveranciers. 

Datacenter

Wanneer het duidelijk is welke hardware u wil aankopen, bespreken we de locatie van de servers: wilt u die in uw datacenter of eventueel (gedeeltelijk) in de cloud? On-premise en cloud hebben allebei voor- en nadelen die afhangen van verschillende factoren waaronder budget, ...

Wanneer kiest u voor een cloudoplossing?
Een van de voordelen van de cloud is de globale beschikbaarheid van de systemen in geval van disaster recovery. Een tegenargument is meestal veiligheid en confidentialiteit van de data. Bij een cloudoplossing kunt u trouwens ook kiezen tussen de private of de public cloud; een maatoplossing van een cloudprovider (eventueel binnen de Cronos groep) of een oplossing van een grote globale cloudprovider. Hierbij kunnen ook legale elementen en overwegingen van belang zijn.

Virtualisatie

Indien u de servers in uw eigen datacenter plaatst, dan is virtualisatie een optie. Met virtualisatie breekt u de directe link tussen de fysieke infrastructuur en de applicaties die erop draaien.

In het verleden draaiden één applicatie en één besturingssysteem rechtstreeks op de hardware van een server, wat betekende dat er een machine nodig was per grote applicatie. Met virtualisatie installeert u een extra laag op die server die als buffer dient tussen de infrastructuur en de applicaties. Die laag maakt een virtuele versie van de hardware, een ‘virtual machine’. Zo kunnen er meerdere applicaties en besturingssystemen naast elkaar op één server draaien.

De voordelen van virtualisatie?

  • Consolidatie en dus efficiëntie: doordat servers krachtiger worden, is het zonde om al die rekenkracht aan slechts één applicatie te besteden. Door meerdere applicaties op één server te zetten, moet u minder fysieke machines kopen en onderhouden.
  • Energiebesparing
  • Flexibiliteit: indien er nog rekencapaciteit over is op de huidige infrastructuur, moet u voor een extra applicatieserver niet onmiddellijk nieuwe hardware aankopen.

Disaster recovery en high availability

De laatste belangrijke stap in een roadmap naar een optimale infrastructuur is de keuze voor ‘disaster recovery’ en/of ‘high availability’. Twee termen die dikwijls door elkaar worden gebruikt maar toch wel een ander doel hebben binnen de IT-omgeving:

  • Disaster Recovery (DR) zorgt voor de continuïteit van uw organisatie, i.e. de consistentie en correctheid van uw data in geval van een incident. Om die continuïteit te garanderen, zijn er tal van oplossingen mogelijk, afhankelijk van uw eisen en budget: het nemen en veilig stockeren van back-ups, het repliceren van data op een andere locatie of in de cloud, enz. De belangrijkste criteria bij het bepalen van een disaster recovery plan zijn RTO (Recovery Time Objective = de tijd waarbinnen uw IT opnieuw up and running is na een crash) en RPO (Recovery Point Objective = het moment naar waar u terug wil gaan om data te recupereren m.a.w. welke hoeveelheid verloren data is acceptabel voor uw organisatie). 
  • High Availability (HA) zorgt ervoor dat uw service beschikbaar blijft door alle componenten van uw infrastructuur redundant te maken om een Single-Point-Of-Failure uit te sluiten.

Stappenplan

Een roadmap opstellen, gebeurt dus niet op één dag. U pakt infastructuuroptimalisatie best op een georganiseerde manier aan, met een gestructureerd proces. Het infrastructuurteam van Flexso kan u daarbij helpen.

We delen onze kennis graag met u

Lees als eerste hoe Flexso concrete cases aanpakt en profiteer van tips op basis van ervaringen uit de praktijk.

mascotte
Flexso

Voor een betere website ervaring gebruiken we cookies. Meer informatie