banner image

SABCA stroomlijnt de financiële planning met SAP Analytics Cloud

  • Olivier Bailly
    Olivier Bailly

SABCA, een van de belangrijkste Belgische lucht- en ruimtevaartbedrijven, produceert kritische onderdelen voor de burgerluchtvaart, de ruimtevaart, defensie en de industriële sector. Een huzarenstukje: elk onderdeel moet aan de hoogste kwaliteitsnormen voldoen en de meeste projecten hebben een looptijd van 5 tot 7 jaar. Deze lange doorlooptijd betekent ook dat de financiële planning vrij complex is. Logisch dus dat het bedrijf die planning wilde stroomlijnen – en snel! De oplossing? Flexso en SAP Analytics Cloud (SAC).

Ontdek het volledige SABCA-verhaal, zoals gepresenteerd op SAP NOW Live.

Exit Excel

"Met projecten die allemaal meerdere jaren duren, is de financiële planning een hele uitdaging”, legt Jean-François Adam, afdelingsmanager bij SABCA, uit. "Voordat we SAC hadden, planden we in Excel. Daarbij botsten we vaak op de limieten van de spreadsheets. Aan het einde van een project hadden we steevast meerdere versies van hetzelfde planningsbestand en was het puzzelen om de laatste, correcte versie te vinden. Met SAC hebben we één enkele bron van waarheid, duidelijk afgebakende rollen voor alle betrokkenen en specifieke rapporteringsfuncties voor elke rol – van de programmabeheerders tot de leden van het directiecomité.”

Verticale én horizontale overbrugging

De nieuwe financiële planningsflow biedt heel wat flexibiliteit. Jean-François: "Nu kunnen we verschillende scenario's voorspellen en gemakkelijk switchen tussen een kortetermijnview, zoals een maandoverzicht, en een jaaroverzicht op lange termijn. Met SAC kost dat maar een paar minuten. Vroeger deden we er 2 weken over om de planning in Excel aan te passen bij een grote verandering. SAC plant automatisch doorlooptijden in, converteert wisselkoersen zodat we een duidelijk beeld krijgen van de totale kosten en inkomsten, valoriseert salarissen, plant productie-uren in en matcht capaciteit en vraag doorheen het volledige project. Daarnaast kan de financiële afdeling op hetzelfde platform de margeverantwoording uitvoeren en rapportages op hoog niveau genereren voor het directiecomité. Zo overbruggen we ook de kloof tussen de operationele financiële planning en het management.”

De businessvoordelen van SAC voor SABCA:
• Tijdswinst: SAC automatiseert een groot deel van de financiële planning.
Meer flexibiliteit: in geval van verschillende scenario's of onverwachte veranderingen kan SAC snel de kosten en opbrengsten herberekenen en het financiële plan weer op de rails zetten.
• Geoptimaliseerde workflows: SAC weegt productie-uren en vraag tegen elkaar af, en zorgt zo dat SABCA zijn resource optimaal benut.
• Duidelijk overzicht: elke stakeholder – programmanagers, budgetverantwoordelijken, de finance-afdeling en het directiecomité – krijgt een gedetaileerd rapport op maat van de financiële planning.

Snel resultaat met Flexso

Flexso hielp SABCA om SAC in een recordtijd te implementeren. Het project werd in december 2019 opgeleverd en nam slechts 2 maanden in beslag, dankzij een duidelijke taakverdeling: Flexso zorgde voor de implementatie en hield dat SABCA bij elke stap op de hoogte. SABCA nam zelf alle opleidingen, documentatie en rapportering aan het management voor zijn rekening.

Dergelijke uitdagende projecten zijn een unieke kans om iets bij te leren. Dit is wat onze consultants onthouden van de SAC-implementatie bij SABCA:

  • voer regelmatig stresstests uit met grote volumes realistische data en test verschillende scenario’s tijdens elk stadium van het project.
  • plan voldoende tijd in voor ondersteuning na de opstart van het project.
  • integreer de governance bij het begin van het project – zo creëer je logische flows en vermijd je extra werk achteraf.
  • voeg van bij het begin user stories toe, zodat iedereen meteen mee kan.

Ook je financiële planning stroomlijnen met SAC? We helpen je graag!

We delen onze kennis graag met u

Lees als eerste hoe Flexso concrete cases aanpakt en profiteer van tips op basis van ervaringen uit de praktijk.

mascotte
Flexso

Voor een betere website ervaring gebruiken we cookies. Meer informatie