banner image

SAP Ariba ’stroom’lijnt aankoopproces bij Elia

Efficiënter (samen)werken 

  • Lorenz Sunt

Elia beheert het Belgische hoogspanningsnetwerk en staat in voor de overdracht van elektriciteit van de producenten naar de distributiebeheerders en grootverbruikers. Het beheert ook de stromen van en naar de buurlanden. Een team van meer dan 1.100 medewerkers werkt hard om die transmissie mogelijk te maken.

Upstreamproces ‘stroom’lijnen

Elia zoekt continu manieren om complexe businessprocessen te optimaliseren. Zo zocht de aankoopafdeling een softwarepakket om het upstreamproces - aankoop, offerteaanvragen en projectbeheer – te stroomlijnen. Elia nam verschillende oplossingen onder de loep en koos uiteindelijk SAP Ariba. SAP Ariba loste alle functionele vereisten perfect in en overtrof andere platformen qua support (24/7 Ariba Support) en rapportering. Bovendien is de oplossing beschikbaar in meerdere talen, wat voor een gereguleerd bedrijf als Elia een must is op de Belgische markt.

Doorgedreven efficiëntie en besparingen

Elia implementeerde drie modules van SAP Ariba. Na de go-live rolde Elia samen met Flexso de oplossing uit naar de hele gebruikersgroep en werden een aantal verbeteringen uitgewerkt.

SAP Ariba Sourcing Professional helpt Elia om het aankoopproces volledig te standaardiseren, over alle aankoopcategorieën heen. Zo kan de netbeheerder vlot elk project opvolgen en medewerkers kunnen moeiteloos een bestaand project overnemen van collega’s, wat de continuïteit van de dienstverlening verzekert. Omdat het pakket een duidelijk overzicht biedt van de mogelijke besparingen, kan Elia de scherpste prijzen verkrijgen.

SAP Ariba Supplier Information Management (SIM) tilt de samenwerking met leveranciers naar een hoger niveau. Nieuwe leveranciers kunnen zich aanmelden via het platform, bestaande leveranciers kunnen zelf een reeks data (bv. bankgegevens) ingeven op het Ariba-platform. Dankzij een integratie met SAP ECC worden deze gegevens automatisch overgenomen in de backend. Op die manier bespaart het aankoopteam heel wat tijd en werken ze met uniforme, accurate gegevens.

SAP Ariba Supplier Performance Management (SPM), tot slot, is een module die helpt om de prestaties van bestaande leveranciers op te volgen via surveys en scorecards.

Technische achtergrond

  • Ariba Sourcing Professional
  • Ariba SPM (Ariba Supplier Performance Management)
  • Ariba SIM (Supllier Information Management)

Hoe ervaarde Elia dit project?

“Met de hulp van Flexso zijn we erin geslaagd om op korte termijn al onze buyers op Ariba te brengen. Dankzij hun no-nonsens aanpak konden we snel praktische ervaring combineren met technisch inzicht in de oplossing. Ondertussen zijn al onze sourcingprojecten en de savings die daaruit resulteren terug te vinden op het platform. Daarnaast kunnen we in detail opvolgen welke leveranciers het meest actief zijn en hoe ze presteren.”
Kevin Rymenants, Business Analyst Corporate Finance Elia, Projectleider Ariba

We delen onze kennis graag met u

Lees als eerste hoe Flexso concrete cases aanpakt en profiteer van tips op basis van ervaringen uit de praktijk.

mascotte
Flexso

Voor een betere website ervaring gebruiken we cookies. Meer informatie