banner image

SAP Intelligent Technologies en SAP S/4HANA als basis voor innovatie bij Elia

  • David Pierre
    David Pierre

Innovatie: iedereen heeft er de mond van vol. Maar vaak blijft het ook enkel bij woorden. Niet bij Elia: de grootste Belgische operator van hoogspanningsinfrastructuur slaagt er moeiteloos in om IT en business op een innovatieve manier bij elkaar te brengen – met duidelijke toegevoegde waarde als resultaat.

Met hun enthousiasme en een gezonde dosis outside-the-box-denken, vormt het IT-team het innovatieve hart van het bedrijf. SAP-manager Joris Cuypers en zijn collega’s zorgen op twee niveaus voor vernieuwing: ze introduceren innovaties in de digitale kern en experimenteren met nieuwe technologie, die de basis legt voor slimme oplossingen. Zo versterken ze de werking van hun onderneming. 

Op 6 juni, presenteerden David Pierre en Joris Cuypers deze case in een speaker corner op het SAP Festival. Herbekijk de volledige  presentatie.

Een sterke digitale basis om op voort te bouwen

Innovatie begint met een solide digitale basis: een must voor een vlot draaiend, succesvol en toekomstgericht bedrijf. Elia gebruikt SAP als basis voor tal van processen: van asset-, project- en portfoliobeheer tot businessactiviteiten en -processen, finance, procurement en HCM.

Als digitale koploper weet het bedrijf ook dat het niets dan voordelen biedt om als eerste nieuwe technologieën of updates te implementeren. Toen SAP in 2013 Fiori lanceerde, waren ze dan ook meteen overtuigd dat de intuïtieve SAP-interface een stap vooruit zou zijn voor hun gebruikers. Vandaag zijn er al meer dan 50 Fiori-toepassingen voor verschillende businessactiviteiten.

Ook toen SAP S/4HANA lanceerde, ging Elia er snel mee aan de slag. Ze tekenden een duidelijke roadmap uit om de conversie voor te bereiden en organiseerden een roadshow om de verschillende businessunits te informeren over de voordelen van SAP S/4HANA. Het resultaat? Op 18 maart 2019 ging de organisatie live met SAP S/4HANA 1709. Een belangrijke mijlpaal die nog maar eens aantoont dat ze hun strategie trouw blijven: de laatste technologie gebruiken om bedrijfsinnovatie en user adoption te stimuleren.

Experimenteel denken om groei te stimuleren

Een up-to-date systeem is pas het begin. Hun solide basis geeft het team volop ruimte om te experimenteren: nu de kernprocessen vlot lopen, is er tijd om te ontdekken hoe nieuwe technologieën, zoals machine learning en AI, toegevoegde waarde kunnen bieden voor de business. Om dat te doen, riep het bedrijf “innovatiecellen” in het leven: agile prototyping teams waar business- en IT-experts samen nieuwe, gebruiksvriendelijke producten en diensten ontwikkelen. SAP Leonardo en SAP Cloud Platform vormen de basis voor deze experimenten.

Experimenteren met nieuwe technologie is uiteraard leuk, maar het leverde ook al een paar innovatieve en praktische tools op. Zo ontwikkelde Elia de Smart Material Wizard, een smartphoneapp die helpt bij het bestellen van reserveonderdelen. Het concept is simpel: medewerkers die een bepaald onderdeel willen bestellen maar dat niet meteen terugvinden in de SAP-database, nemen gewoon een foto van het stuk. Via machine learning zoekt de wizard het onderdeel zelf op. Klopt het resultaat, dan kunnen de medewerkers dat aangeven met een ‘like’. Hoe meer het systeem dus wordt gebruikt, hoe slimmer het wordt.

Een ander voorbeeld is het Smart Malfunction Report. Met deze app, onlangs ontwikkeld door een van de innovatiecellen, kunnen ingenieurs met SAP ‘praten’ zoals we dat ook doen met onze auto of Siri. Is er bijvoorbeeld een panne, dan kunnen ze die eenvoudigweg in SAP Asset Management registreren door het systeem te vertellen wat er mis is. Ze spreken iets in als ‘De ketel werkt niet door drukverlies’, de app interpreteert de melding, vult de juiste velden in met de juiste gegevens en slaat alles op. Makkelijker kan niet!

Het verhaal van Elia bewijst dat slimme samenwerking tussen business en IT innovatie in de hand werkt. Het team gaat al in een vroeg stadium met nieuwe features aan de slag, zonder angst om te experimenteren en te falen. Allemaal met dat ene doel voor ogen: waardevolle businesstools ontwikkelen voor het hele bedrijf. Een aanpak met impact waar andere bedrijven van kunnen leren.

Meer weten over jouw roadmap naar SAP S/4HANA? Contacteer ons

We delen onze kennis graag met u

Lees als eerste hoe Flexso concrete cases aanpakt en profiteer van tips op basis van ervaringen uit de praktijk.

mascotte
Flexso

Voor een betere website ervaring gebruiken we cookies. Meer informatie