banner image

Slimme camera’s bij ODTH

Een vloeiende logistieke flow

  • Koen Peters
    Koen Peters

Bij logistieke speler ODTH rijden dagelijks zo’n 150 trucks binnen en buiten, met maar liefst 3000 ton aan goederen. Dat alles vlot laten verlopen is geen evidentie. Samen met Flexso installeerde ODTH slimme camera’s met nummerplaatherkenning, volledig geïntegreerd met het achterliggende SAP-systeem. Het resultaat: gestroomlijnde processen en tevreden klanten.

Bart Weymans, project- en innovatiemanager bij ODTH: “De wachttijden voor de chauffeurs aan de in- en uitgangen van ons terrein waren soms langer dan gewenst. Die files zijn niet alleen onaangenaam voor de chauffeurs, maar zetten ook onze medewerkers enorm onder druk. Hoog tijd voor een nieuwe aanpak.” 

Innoveren om te groeien

Innoveren zit ODTH in het bloed: in het verleden rolden ze al oplossingen uit om de opslag van goederen te optimaliseren en automatisch goederen te verplaatsen in hun magazijnen. Bart: “Voor ons is innovatie meer dan een modewoord. We willen nieuwe technologieën, zoals internet of things, vooral inzetten om onze dagelijkse processen efficiënter te organiseren.”

Samen met Flexso – al jaren de trouwe partner van ODTH – sloegen Bart en zijn team aan het brainstormen. “In enkele design thinking workshops stimuleerden de consultants van Flexso ons om out of the box te denken. Het idee om met nummerplaatherkenning te werken, broedde al even binnen ODTH. Dankzij de technische ondersteuning van Flexso maakten we van dat concept een succesvolle oplossing. Immers, creatieve ideeën en hoogstaande tools zijn waardevol op zichzelf, maar hebben het meeste impact wanneer ze geïntegreerd worden in een SAP-systeem.” 

Veilige en vlotte doorstroom

Het nieuwe systeem is simpel, en toch heel sterk. Bij aankomst wordt de nummerplaat van de vrachtwagen een eerste keer gescand door een Automated Number Plate Recognition of ANPR-camera. Achter de slagboom komt de chauffeur bij een kiosk, waar hij zelf zijn goederen en laadinfo registreert in een gebruiksvriendelijke app. Nadat ook zijn identiteitskaart gescand is, kan de chauffeur verder naar de gloednieuwe parking.

De info die hij invulde, wordt in real time doorgestuurd naar een bewaker. Hij controleert de identiteit van de chauffeur op zijn tablet. “Veiligheid dragen we hoog in het vaandel: we weten altijd perfect wie op onze site aanwezig is”, vertelt Bart. Is alles in orde, dan plaatst de bewaker de chauffeur met een druk op zijn tablet op de ‘white list’ – een lijst met alle vrachtwagens die de laad- en loszone mogen inrijden. Ondertussen rijdt de chauffeur naar de laad- en loszone. Aan de poort scant een ANPR-camera zijn nummerplaat voor de tweede keer. Komt die overeen met de nummerplaat van een vrachtwagen op de ‘white list’, dan gaat de poort automatisch open.

Voor de integratie van alle hardware – schermen, poorten, camera’s – met het SAP-systeem, kon Flexso rekenen op Aptus. De internet-of-things-integrator houdt ook de historiek en het beheer van de toegangssystemen bij in een webapplicatie, en leverde de hardware voor de kiosken.  

“Door creatieve geesten samen te zetten met technologische experts kwamen we tot een innovatieve oplossing die ook echt werkt.”
Bart Weymans, projectmanager ODTH

Snellere én efficiëntere processen

“In het aanmeldingsloket maken we al een eerste belangrijk verschil met vroeger: we overbruggen de taalbarrière”, aldus Bart. “Onze portiers spreken wel een mondje Frans, Engels en Duits, maar met pakweg Bulgaarse of Kroatische chauffeurs communiceren was een uitdaging. De app op de kiosk in het loket is beschikbaar in 14 talen. Bovendien staan er in het loket drie kiosken – wat uiteraard heel wat tijdwinst oplevert tegenover één portier.”

Daarnaast heeft de innovatieve oplossing ook gevolgen voor de taakverdeling op de site. Bart: “Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen verantwoordelijkheden, maar die liepen vroeger al eens door elkaar. Planners zorgden mee voor de verwerking van laaddocumenten, bewakers sprongen bij om chauffeurs te registreren … Door het hele proces meer te automatiseren, kan iedereen zich volledig focussen op zijn kerntaken.”

Pingpongen richting succes

Het project is een mooi bewijs van hoe een innovatief idee in combinatie met de juiste technologische ondersteuning een grote impact kan hebben. “Ons intern team werkte in tandem met de consultants van Flexso”, aldus Bart. “Flexso implementeerde de nodige software om de camera’s te linken aan het achterliggende SAP-systeem en tekende flows uit van inrit tot laad- en loszone. Door de oplossing samen met Flexso stap voor stap, in korte sprints, te bouwen, konden we onverwachte problemen snel aanpakken, zonder grote kosten of vertragingen.”

“De consultants van Flexso zorgden ook voor heel wat nieuwe functionaliteiten, zoals SAP RESTful APIs, waarmee niet-SAP technologieën zoals ANPR cameras aan SAP gelinkt worden. Daarnaast ontwikkelden ze de mobiele apps voor de bewakers en kiosken. Ook de nieuwe planningsmodule in SAP is een hele vooruitgang tegenover onze Excel-sheet van vroeger. Ondanks die uitgebreide scope, bleven timing en budget onder controle. De vlotte samenwerking zit daar zeker voor iets tussen.”

Het ANPR-project is niet het eerste, maar zeker ook niet het laatste innovatietraject voor ODTH. Bart: “Nu het aanmeldproces geautomatiseerd is, denken we eraan om voor het verlaten van de site een gelijkaardig systeem op te zetten. En in de toekomst willen we de laad- en loskades van sensoren voorzien, en met internet-of-things technologie ook die processen slimmer maken. We hopen daarvoor opnieuw met Flexso in zee te gaan.” 

Uw businessuitdagingen slim aanpakken met een creatieve SAP-oplossing? Flexso helpt u graag. Contacteer ons.

Over Aptus

Aptus ondersteunt organisaties in al wat ze op digitaal vlak ondernemen, door tools, applicaties en internet-of-things-oplossingen te bedenken én ontwikkelen. De creatieve technici hebben een unieke kijk op innovatie: ze experimenteren volop, brengen concepten tot leven vanaf bij het prille begin van een project, en geloven steevast in de kracht van interactieve, tastbare vernieuwingen. 

We delen onze kennis graag met u

Lees als eerste hoe Flexso concrete cases aanpakt en profiteer van tips op basis van ervaringen uit de praktijk.

mascotte
Flexso

Voor een betere website ervaring gebruiken we cookies. Meer informatie