banner image

Stage | In tijden van een wereldwijde pandemie

  • Karen Veraa & Mohamed Alem

De stage is sowieso het meest boeiende onderdeel van je studies. In rechte lijn naar dat felbegeerde papiertje dat de deur opent naar nieuwe kansen. Vaak een fantastische periode, waarin de student al zijn opgedane kennis kan omzetten naar de praktijk. Maar wat als de omstandigheden plots veranderen, waardoor niets meer echt zeker is? 

Aan het woord twee laatstejaarstudenten Toegepaste Informatica (specialisatie SAP) van AP Hogeschool in Antwerpen die momenteel bezig zijn met hun afstudeerstage bij Flexso. Ondanks de Coronacrisis, banen ze zich een weg tot hun uiteindelijke doel: een succesvolle stage en een diploma. 


Mohamed zocht voor zijn stage uit wat SAP iRPA (intelligent Robotic Process Automation) inhoudt, hoe het werkt en wat hiermee mogelijk is in een HR context. Een van de use cases was bv. het automatiseren van datamigratie van legacy systemen naar SAP SuccessFactors. Die automatisering kon perfect via SAP iRPA. Daarnaast was Mohamed verantwoordelijk voor een end-to-end uitwerking van een conversational (chatbot) RPA oplossing als Proof of Concept, samen met een van onze klanten.


Karen maakte voor haar stage een end-to-end applicatie waarbij enerzijds de evaluaties en verschillende teams van de hockeyfederatie Herakles (gesponsord door Flexso) worden beheerd via een intuïtieve app, en anderzijds een datamodel waarbij de data van de trainerapplicatie, het ledenplatform en de hockeyclub gevisualiseerd worden in een dashboard. Tijdens deze stage maakte ze kennis met verschillende SAP oplossingen, zoals Fiori, CDS, ABAP RESTful Programming Model, SAP BW/4HANA en SAP Analytics Cloud.

Zowel Karen als Mohamed beten zich 100% vast in hun stage. Elke dag waren ze aanwezig bij ons op kantoor, waar ze voor vragen meteen terecht konden bij hun meer ervaren collega’s. Elke week was er een opvolgmeeting met de stagebegeleider, waardoor kort op de bal gespeeld kon worden bij hindernissen. Daarnaast was er ook plaats voor fun: gezellige babbels bij de koffiemachine, samen lunchen tijdens de middag.

En toen was er Corona

Hoewel Corona al aanwezig was in België, werden in de week van 16 maart de strenge maatregelen in het leven geroepen. Initieel werden de stages vanuit de Hogeschool stopgezet vanwege gezondheidsoverwegingen en verzekeringskwesties. Toen bleek dat het zowel voor Flexso als voor de stagiairs mogelijk was om hun stage remote verder te zetten, gaf de school hiervoor toestemming. 

Mohamed was net zijn eerste case aan het afronden, toen het nieuws over de stopzetting van zijn stage binnenkwam. Plots moesten bepaalde presentaties en overdracht via Microsoft Teams gebeuren. Gelukkig kan hij nu gewoon verder met zijn stage en iedereen doet zijn uiterste best om te helpen, zij het dan vanop afstand. 

Iets dat Karen ook bevestigt. Waar zij tijdens het begin van haar stage bij iedereen persoonlijk terecht kon om vragen te stellen, gaat dit nu via Teams en andere platformen. Maar beiden zijn van mening: “we blijven goed samenwerken en iedereen past zich razendsnel aan. Onze stage blijft hetzelfde, net als onze doelstellingen. En die gezellige babbels? Die zijn er nog steeds, maar nu digitaal.”

Een goede communicatie is key

Hoewel de school eerst besloten had om de stage volledig stop te zetten, konden we na een paar dagen later toch verder, maar dan van thuis uit. De school voorziet duidelijke en transparante informatie naar de studenten toe, en dit op regelmatige basis. Flexso stelt zich zeer flexibel (of flexsobel :-)) op en communiceert duidelijk over de stand van zaken, zowel naar de studenten als naar de school toe. De studenten kunnen hun traject afwerken, en de begeleiding gaat verder via digitale platformen.

Thuiswerken, lukt dat een beetje?

Karen en Mohamed maakten zelf een ludiek filmpje rond hun ‘ongewone’ stage. Want lukt dat wel, als stagiair op afstand werken? Zeker weten, en het heeft zelfs nog voordelen ook. :-)

 

 

Wij blijven op zoek naar stagiairs!

Ben jij geïnspireerd geraakt en heb jij nu ook goesting om eens stage te volgen bij Flexso? Dan horen we heel graag van jou.

Flexso wil iedereen die in deze ongewone tijden een stage volgt, een hart onder de riem steken. Het is alleszins een ervaring om nooit te vergeten. Benieuwd naar andere stages? Lees het verhaal van Dries en Keith bij Flexso Digital! 

We delen onze kennis graag met u

Lees als eerste hoe Flexso concrete cases aanpakt en profiteer van tips op basis van ervaringen uit de praktijk.

mascotte
Flexso

Voor een betere website ervaring gebruiken we cookies. Meer informatie