banner image

Stage | Bouwen aan een 'intelligente' toekomst

  • Dries Van Vaerenbergh & Keith Vella

6 maanden stage, bij Flexso vliegen ze voorbij. Dries en Keith – studenten Toegepaste Informatica - deden het en wilden hun ervaring graag delen.

Dries goes Industry 4.0

Veel kennis van SAP had ik nog niet voor mijn start bij Flexso, maar al snel werd ik volledig ondergedompeld in deze wereld. Door de kennis en het enthousiasme van mijn collega’s was ik meteen mee met alle trends binnen SAP. Actieve deelname aan workshops en projecten brachten me alle nodige praktische kennis bij. 

Mijn stage draait om het bouwen van een smart factory, met behulp van sensoren en data analyse. Het doel? Een digitale versie van deze fabriek oprichten die we dan kunnen gebruiken om de algemene performantie te verbeteren. Hoe we dit uitvoerden? Een prototype van de smart factory hebben we gekoppeld aan SAP S/4HANA met behulp van SAP Leonardo IoT en slimme sensoren. Daarbovenop bouwden we dan dashboards in de Fiori look ’n feel. 

New kid on the block op het Flexso Industry 4.0 seminarie

Het was dan ook met veel trots dat ik mijn ‘IoT Dashboard’ kon voorstellen aan een professioneel publiek op ons Industry 4.0 seminarie in Mechelen. Een ervaring die me zeker zal bijblijven. 

"Bij Flexso kon ik mezelf zijn, met hele fijne collega’s en kon ik me focussen op innovatie dankzij coole projecten. Ik kreeg veel verantwoordelijkheid, waardoor ik tijdens mijn stage heel veel praktijkervaring kon opdoen."

Smart coffee @ Miko

Miko verkoopt koffie, maar verhuurt ook koffiemachines aan B2B klanten. Voor Miko zelf en zijn klanten zou het natuurlijk ideaal zijn als we het koffieverbruik op permanente basis konden meten en op basis daarvan op maat kunnen factureren. Enkel dus voor de koffies die echt geconsumeerd worden, niet meer of minder. ‘Coffee as a Service” als het ware.
Wat hier ook onder valt? Automatische meldingen in geval van problemen of technische defecten. Dan kan de technische dienst van Miko er voor zorgen dat het machine weer functioneert, nog voor de klant merkt dat er iets gaande was. Van een pro-actieve service gesproken!

Om dit allemaal te kunnen realiseren, bouwde ik een oplossing waarbij de nodige gegevens van het koffiemachine “real-time” verzameld worden via een industriële comuter, de Raspberry PI. Deze stuurt de data dan naar de SAP Leonardo IoT Services, waar ze worden opgeslagen in een cloud data lake. Hier zijn ze beschikbaar om te connecteren met SAP – bijvoorbeeld om een factuur op te maken, de technische dienst te verwittigen, …
Uiteraard is het belangrijk dat de klant deze interessante data ergens kan aflezen. Daarom bouwde ik een dashboard waarmee de klant het koffieverbruik en de status van zijn machines kan raadplegen. Want meten is weten. 

Nog een leuk weetje: het eindresultaat werd tentoongesteld in de SAP Customer Experience Center in Evere. 

 

Een nieuwe kijk op SAP warehousemanagement met Keith

Duizenden werknemers van grote magazijnen of bedrijven staan in voor het verzamelen van goederen, laden en lossen van transporten,… Een activiteit dat ontzettend veel tijd vraagt. Of dit niet efficiënter kan? Dit moet haast wel, zeker als deze informatie al in SAP terug te vinden is. Dankzij een samenwerking tussen Flexso Digital en Picavi, kreeg ik de kans om hier een oplossing voor te zoeken.

Smart glasses. Een begrip die de meeste mensen wel kennen als coole gadget. Maar wist je dat zo’n brillen ook van pas kunnen komen binnen een professionele omgeving? Picavi biedt oplossingen aan bedrijven binnen de logistieke sector met Smart Vision brillen. Integratie met SAP? Check! 

Tijdens mijn onderzoek focuste ik me op het ontwerpen van een “Proof of Concept” van de Google Glasses die verbonden was met S/4HANA. Warehouse operatoren lopen rond in het magazijn en hebben dankzij dergelijke bril realtime informatie beschikbaar. Informatie die nodig is om de werken uit te voeren. Zo krijgen zijn on-the-field antwoorden op vragen zoals welke goederen ze moeten verzamelen, voor welke klant en soort transport, waar te plaatsen, enzovoort. 

Flexso is ervan overtuigd dat meewerken in echte cases bijdraagt aan de motivatie en ontwikkeling van de stagiair. Met de juiste begeleiding en ondersteuning geloven zij dat iedereen een project succesvol kan afronden. Hiervoor is samenwerking belangrijk, maar daarnaast kreeg ik ook de ruimte om zelfstandig te werken. 

Op zoek naar stage waar teamwork en kennisdelen centraal staan?

Dan ben je bij Flexso aan het juiste adres! Kijk dus even op onze vacaturepagina, en wie weet bouw jij binnenkort ook mee aan een slimmere toekomst. 

We delen onze kennis graag met u

Lees als eerste hoe Flexso concrete cases aanpakt en profiteer van tips op basis van ervaringen uit de praktijk.

mascotte
Flexso

Voor een betere website ervaring gebruiken we cookies. Meer informatie