banner image

Welke impact zal de Brexit hebben op uw SAP-systeem?

 • Bart Mols & Johan Cochez

Ook al is er op dit moment nog geen duidelijke timing rond de Brexit, toch staat het vast dat er voelbare effecten zullen zijn op vlak van belastingen, douane en aankopen.De kans bestaat dat wettelijke vereisten, btw-regels en bepalingen, gegevenssoevereiniteit en procesontwerp veranderen. Hoe zorgt u er dus voor dat uw SAP-systeem er helemaal klaar voor is?

Om ervoor te zorgen dat u goed voorbereid bent op de Brexit, is het van belang dat u de impact op uw organisatie goed inschat. Dat kan lastig zijn, want we hebben nog het raden naar de resultaten van de onderhandelingen. Gelukkig bestaan er een aantal scans waarmee u de mogelijke impact van de Brexit kunt meten. Ter aanvulling van de overheidsscans, hebben wij vanuit onze expertise een Brexit-impactscan uitgewerkt die zich specifiek toespitst op uw SAP-systemen. 

De Brexit Readiness Assessment van Flexso: hoe werkt het?

Flexso beoordeelt de impact van de Brexit op uw SAP-systemen in drie stappen:

1. We beoordelen uw huidige bedrijfsprocessen
We nemen uw huidige processen onder de loep: van het organisatiemodel tot de handelsstromen en de fiscale codering. Op basis daarvan gaan we de mogelijke impact van de Brexit op uw bedrijf na.

2. We bekijken dit met onze SAP-experten
Bij Flexso hebben we experten in huis voor elk specifiek SAP-domein. Zij zullen het huidige opzet van uw SAP-systeem bekijken en u advies geven over mogelijke verbeteringen.

3. We tekenen een traject uit
We gebruiken onze uitgebreide ervaring met internationale projecten om een duidelijk traject uit te tekenen en u een beoordeling op maat te bezorgen van uw SAP-systeem.

Het resultaat? Een duidelijk overzicht van de gevolgen van de Brexit voor uw SAP-systemen.

Welke (andere) domeinen binnen uw organisatie kunnen mogelijks getroffen worden door de Brexit?


Het staat vast dat de Brexit effect zal hebben op tal van domeinen binnen uw bedrijf en op de processen en gegevens in uw SAP-systeem. Om klaar te zijn voor deze veranderingen, moet u de inspanningen die u levert om zaken aan te passen, toespitsen op:

 • Organisatiemodel
  Aangezien het VK niet langer deel zal uitmaken van de Europese Unie, zult u uw gegevens moeten analyseren en mogelijks aanpassen. Op dit moment is elke bedrijfscode die in het SAP-systeem gecreëerd wordt met als landaanduiding ”GB”, een bedrijfscode binnen de Europese Unie. Hetzelfde geldt voor zakelijke partners zoals leveranciers, banken en klanten uit het VK. 
   
 • Fiscale codering
  Dit is zonder twijfel het domein waar de impact van de Brexit op SAP-systemen het sterkst voelbaar zal zijn. Aangezien de landcode ”GB” niet langer aangeduid zal zijn als een EU-land en de juiste fiscale codes automatisch door het SAP-systeem bepaald worden, zal uw volledige fiscale coderingssysteem herzien moeten worden. 
   
 • Wettelijke rapportage
  Zodra er meer duidelijkheid is over de wettelijke bepalingen voor de nieuwe situatie, kunnen de voorwaarden voor de vereiste informatie op overheidsrapportage, bv. intracommunautaire listings en dergelijke, veranderen. Daarom zal alle uitgaande fiscale informatie herzien moeten worden om er zeker van te zijn dat ze conform is.
 • Handelsstromen
  Door de EU te verlaten, verlaat het VK ook de Europese interne markt. Dat kan een invloed hebben op de huidige handelsstromen. U zult rekening moeten houden met bijkomende kosten zoals douanekosten. Bovendien zullen levertermijnen langer worden door douaneaangiftes. Al deze zaken zal u moeten opnemen in uw SAP-systeem.

 • Formulieren en documenten
  De informatie op bepaalde bedrijfsformulieren en documenten zal aangepast moeten worden. Dat omvat onder meer uw algemene voorwaarden en de taal op aankooporders, facturen en elk ander document. 

We kunnen u helpen om uw SAP-systeem Brexit-klaar te maken. Vraag een beoordeling aan door een van onze experts.

We delen onze kennis graag met u

Lees als eerste hoe Flexso concrete cases aanpakt en profiteer van tips op basis van ervaringen uit de praktijk.

mascotte
Flexso

Voor een betere website ervaring gebruiken we cookies. Meer informatie